Sist oppdatert kl. 22:35 16. juni 2020
Mener bystyret noe med Hovetun bør politikerne bevilge de få kronene som skal til for å fikse taket på et av byggene som brukes i undervisning.
Kommuneøkonomien lekker ikke. Den blør. Så ille er det, visstnok, at politikerne ikke har skarve 50.000 kroner til Hovetun alternative opplæring, som ønsker å tette taket på bygget skoletilbudet for mellomtrinnet disponerer i den gamle klatreparken på Hove. For der lekker det på ekte, som ei sil. Nå ligger det presenning som taktekking over det råtnende taket, slik at elevene som i blant er i bygget i forbindelse med undervisning på Hovetun ikke skal bli gjennomvåte på skolen.
Å ikke ha 50.000 kroner til å fikse en bygning, selv om det er Hove drifts- og utviklingsselskap AS (HDU) – det er nesten som å nekte en sjuåring is. Hove-selskapet kjøpte den for 300.000 kroner fra Wannado da klatreparken ble lagt ned, men siden har det blitt gjort fint lite. Økonomien i HDU er heller ikke til å juble over, og blant mange prosjekter som burde ha blitt gjort på Hove, er bygget i den tidligere klatreparken tydeligvis ikke prioritert. Det er ille når det kommunalt heleide selskapet faktisk har brukt mye penger på å overta bygget.
Ikke kan skoleledelsen spørre Arendal eiendom KF heller. Det kommunale foretaket sitter ettertrykkelig fast i heisen. Glassheisen, som ser ut til å kunne overskride overskridelsen med godt og vel 30 millioner kroner til. Skjønt, selskapet sitter vel strengt tatt ikke fast, men dyttes høyere opp i heissjakten av økende kostnader. De kan fort kan beløpe seg til over 100 millioner kroner. Hadde heisen enda bare tatt innbyggerne i Arendal opp til Fløyheia og et bo- og omsorgssenter med en av Sørlandets flotteste utsikter.
I 2015 inngikk partiene som samarbeidet i bystyret den gang en avtale om å få orden på kommunens økonomi. I 2019 inngikk partiene som samarbeider i bystyret nå en avtale om å jobbe for en sunn kommuneøkonomi. I 2015 var det SV, Ap, Krf, Venstre og Senterpartiet. I 2019 kom MDG inn i varmen, mens SV etter hvert takket for seg. Akkurat nå ser de økonomiske utsiktene så dystre ut at begrepet skakkjørt kunne blinket over rådhuset. Det er betimelig å stille spørsmål om hva som gikk feil på veien.
Hovetun alternative opplæring startet opp i fjor og ble offisielt åpnet av ordfører Robert C. Nordli. Skolen tar imot elever, som har et behov for et alternativ til tavle og skolebøker fra femte til sjuende klassetrinn. På Hovetun får de et tilbud om en annerledes skoledag i uka. Det er supert at skolen også beveger seg utenfor skolebygningen i Hove-leiren og tar i bruk andre områder, for å aktivisere elevene.
Når politikerne ikke har 50.000 kroner til å hjelpe et særdeles viktig offentlig skoletilbud, som ønsker å legge til rette for en variert opplæring for sine elever – da er det skandaløst dårlig stilt.