Ambisiøst grønt skifte: Har løsningen på strømbehov og bålbrenning

STORSATSING: Denne innretningen skal gjøre slutt på strømmangel i leiren og bålbrenning i nasjonalparken. IllustrasjonSTORSATSING: Denne innretningen skal gjøre slutt på strømmangel i leiren og bålbrenning i nasjonalparken. Illustrasjon

En splitter ny vindmølle skal erstatte flaggstangen i Hove Leirsenter.

<b>NEDSTEMT:</b> 1. april-kommisjonen tegnet også dette forslaget, som inneholder et leketårn for barn. De livsfarlige rotorbladene gjør imidlertid at krav til sikkerhetsavstand i leiren vil bli på 250 meter i alle retninger. Illustrasjon

NEDSTEMT: 1. april-kommisjonen tegnet også dette forslaget, som inneholder et leketårn for barn. De livsfarlige rotorbladene gjør imidlertid at krav til sikkerhetsavstand i leiren vil bli på 250 meter i alle retninger. Illustrasjon

Hove Drifts- og Utviklingsselskap AS (HDU) er stadig på jakt etter nye inntektskilder og lanserer nå et nytt og ambisiøst prosjekt: En vindmølle som turistattraksjon. Den første vindmøllen skal erstatte flaggstangen på Hove Leirsenter og blir en markant installasjon i landskapet.

Skaper turisme og bærekraft

Møllen skal ikke bare produsere grønn energi, men også tiltrekke seg besøkende. HDU mener at tiltaket vil bidra til økt turisme i området, som igjen vil føre til høyere besøkstrafikk og behov for mer strøm.

Ikke minst mener representanter for selskapet at bobilturismen vil kunne øke ytterligere til leirsenteret. Selv om det egentlig er ganske fullt av bobiler i området på sommeren, vil det bli strøm til enda flere med den nye vindmøllen.

– Om vindmølla virker etter intensjonen, vil vi søke om å plassere flere i grensene mot nasjonalparken for å dekke strømforbruket i leirsenteret, sier styreleder Nils Johannes Nilsen i HDU til Lokalavisen Geita.

Som en del av planen vurderes det allerede å sette opp flere vindmøller for å dekke det økende energibehovet. Med en ny rockefestivalen i leirsenteret vil det også være behov for mer strøm til både scenerigg og de delene av festivalområdet som blir stengt for allmennheten for å varte opp den delen av befolkningen, som har råd til å kjøpe champagne fra øverste hylle.

Norske flagg i LED-lys

Den nye vindmøllen vil være utstyrt med LED-lys på rotorbladene. På merkedager som 1. mai og 17. mai kan lysene slås på for å vise det norske flagget i roterende bevegelse, noe HDU håper vil bli et spektakulært syn for besøkende.

Hvem som får æren i å trykke på knappen når flagget skal «heises» på 17. mai, er foreløpig ikke bestemt. Trolig vil det bli en dragkamp i formannskapet i Arendal, eventuelt et bikkjeslagsmål, om hvem som skal få oppdraget.

Elektriske bål

Strømmen som vindmøllen genererer, skal blant annet også brukes til å drive bålpannene i Raet Nasjonalpark. Selv om prosjektet innebærer mange løse ledninger i terrenget, mener både HDU og myndighetene at dette er et bedre alternativ enn å brenne ved i bålpannene.

For å gjøre opplevelsen enda mer tilgjengelig for besøkende, vil alle bålpanner utstyres med grillrister. I tillegg skal det plasseres kjøleskap ved bålplassene hvor man kan kjøpe pølser og lomper, noe som gir en ny vri på turmaten i nasjonalparken.

Rask saksbehandling

HDU har satt en stram tidsfrist for prosjektet, og den nye vindmøllen og tilhørende infrastruktur skal være på plass allerede ved inngangen til mai. Dersom alt går etter planen, kan turister og lokalbefolkning snart oppleve en helt ny og moderne måte å nyte naturen på.

Prosjektet vekker allerede stor interesse, og det blir spennende å se hvordan dette innovative tiltaket vil påvirke besøkstallet og strømforbruket i området. Det er imidlertid er stor risiko for at prosjektet vil føre til sterke reaksjoner og protester, om noen nå kortslutter som følge av det HDU mener er fremtidsrettet og innovativt.

– Vi har valgt en vindmøllestørrelse som er litt under de vanlige som bygges i dag. Dermed unngår vi en kronglete kommunal saksbehandling, og kan forholde oss kun til NVE. Der svært begeistret for planene, og kan kjøre raske saksbehandlingsprosesser. Det er allikevel en solid vindmølle som vil gi god strømproduksjon, og gi oss grunnlag for fortsatt fin utvikling, sier daglig leder Terje Stalleland i HDU.

Og har du lest så langt er det høy sannsynlighet for at du har forstått at denne artikkelen er en aprilspøk.