LEDER: Før særpreget forsvinner

FRA NORDHEIM: Havstadodden ligger ved Tromøysund vis a vis Nordheim på Tromøy. Foto: Esben Holm Eskelund.FRA NORDHEIM:Havstadodden ligger ved Tromøysund vis a vis Nordheim på Tromøy. Foto: Esben Holm Eskelund.

«D e for jevli» sier erkearendalitten i en sketsj i årets Granerevyen. Det kunne ikke vært sagt mer presist.


Det skal ikke mer til enn et bilde av Barbu, en gammel mann og dame som er på spasertur på scenen i taushet i flere minutter før kommentaren faller og publikum vrenger seg av latter. Sketsjen treffer rett inn i det mange i og rundt Arendal har meninger om – nye bygninger i gamle bygningsmiljøer.

Det handler så visst ikke bare om Barbu. Det handler også i høy grad mange steder på Tromøy. Ærverdige Skilsø Båtbyggeri er erstattet med et nytt, moderne leilighetsbygg. Heldigvis har utbyggerne her tatt hensyn til estetikk og uttrykk. Slik det fremstår i dag er det blitt et greit bygg, tilpasset omgivelsene og det historiske uttrykket, i alle fall på avstand.

På andre siden av Tromøysund har politikerne nettopp stanset en kraftig utbygging med 40 nye leiligheter i moderne arkitektur på Havstadodden. Det ble for massivt. Torsdag går etter alle solemerker områdeplanen for Vindholmen gjennom bystyret. En plan som vil forvandle uttrykket i Tromøysund for all fremtid. Det er ikke mye ved den såkalte «Bryggebyen» som speiler vårt lokale gull – de hvite små husene ved sjøen. Det er veldig synd.

I et debattinnlegg i Lokalavisen Geita denne uken tar Ap-politiker Kristin Lorentsen opp nettopp dette med å ta vare på, selv om man utvikler noe nytt. Hun tar opp spørsmålet om ikke det er på tide at Arendal får en byantikvar, som skal påse at det som bygges faktisk kan passe inn med historiske omgivelser. I kommunen vår er det mange av dem, ikke minst på Tromøy.

Mange steder rundt på Tromøy bygges det i dag moderne hus og leiligheter. Det er bra at det bygges, men det hadde vært veldig flott om utbyggerne vil ha med seg historien inn i prosjektene sine. Nå blir det meste nye som bygges oppført i den samme funksjonalistiske stilen. Det blir fort brunt, grått og ensformig. Det kan kanskje gjøres noe med, før særpreget forsvinner?

 

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 7 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.