LEDER: HDU bør tviholde på Canvas-aksjene

HOVE-SALG: HDU vil selge aksjene i Canvas Hove AS. Det bør ikke de folkevalgte i Arendal si ja til. ArkivfotoHOVE-SALG: HDU vil selge aksjene i Canvas Hove AS. Det bør ikke de folkevalgte i Arendal si ja til. Arkivfoto

Det er spesielt lite lurt å tenke på å gi opp eierskapet i en krisetid som samfunnet står i nå.

Hvis ikke Canvas Hove kan klare å utvikle reiselivsvirksomheten på Hove innenfor de rammene bystyret og generalforsamlingen i Hove drifts- og utviklingsselskap AS (HDU) setter, bør det ikke være kommunen som kaster kortene.

Da bør de folkevalgte i Arendal kanskje heller sørge for at avtalen med Low Camp AS kanselleres og Arendal kommune gjennom HDU betaler erstatningen på to millioner kroner som ligger i avtaleverket fra i fjor vår.

Å følge HDU-styrets anbefaling om å selge aksjeposten kommunen har i Canvas Hove AS på 34 prosent gjennom HDU vil bety å privatisere campingarealet i så mye som kanskje 45 år frem i tid. Det er spesielt lite lurt å i det hele tatt tenke på å selge kommunen ut i en krisetid som samfunnet står i nå. Småsparere i aksjemarkedet får stadig råd om å ha is i magen og ikke selge verdiene sine for å redde stumpene når børsen går i utforbakke. Det rådet kan umulig ha nådd styrerommet i HDU.

Å anbefale å kaste kortene før offentligheten i det hele tatt vet noe som helst om hva en reguleringsplan kan åpne for, får det til å se ut som at HDU er under betydelig press.

Hove og Hoveodden betyr svært mye for svært mange. I år har over 200.000 turgåere passert telleren til Friluftsrådet Sør, som står plassert ved folkestien på Hoveodden. Det er det mest besøkte natur- og friluftsområdet i vår region. Det store flertallet er ikke campingturister og eventyrere på jakt etter aktiviteter og opplevelser. Det er mennesker som søker naturopplevelsen i seg selv. Hver eneste dag året rundt går det mennesker på Hove, som ønsker å kjenne på stillheten, roen og fredeligheten på stille dager og det heftige naturen kan by på når været er vilt og vått.

I 1998 kjøpte Arendal kommune Hove-eiendommen fra staten for seks millioner kroner. Hoveodden var allerede kommunalt friområde og fulgte med på kjøpet nær sagt gratis. I skjøtet står det svart på hvitt at det skal legges til rette for allmennheten og tas hensyn til naturverdiene på eiendommen. Det gjelder hele arealet kommunen eier på Hove, i leiren og i naturområdene.

Det er Arendal eiendom KF som har hjemmelen til grunnen på Hove, Eiendomsforetaket anbefaler bystyret å ikke overdra eiendomsretten til HDU. En slik overføring av rettigheten vil gi en kraftig økning i sikkerheten HDU kan stille i pant for eventuelle låneopptak. Nå har ikke HDU penger å skyte inn i Canvas Hove, som ønsker å øke kapitalen for å kunne utvikle reiselivsvirksomheten når reguleringspremissene blir klare.

I leieavtalen mellom aksjeselskapene HDU, Canvas Hove og Low Camp er det bestemt at hytter og andre bygninger som allerede finnes eller blir bygget på campingområdet ikke kan eies av andre enn Canvas Hove, HDU eller selskap som enten Canvas Hove eller HDU kontrollerer. Åpner politikerne for å kvitte seg med eierskapet i Canvas Hove åpnes det for at private aktører kan kjøpe seg inn og kommunen ikke lenger ha en hånd på rattet.

Ved valget i fjor høst fikk Hovelista 5,9 prosent av stemmene i Arendal, og ble det største av de mindre grupperingene. Større enn både Krf og Venstre, eksempelvis. Et knapt prosentpoeng mindre enn Senterpartiet. I Tromøy valgkrets stemte 12,7 prosent på Hovelista – flere enn de som stemte på Frp, bystyrets tredje største parti etter valget, i hele kommunen til sammen. Det er en kraftig beskjed fra lokalmiljøet om at det som skjer med Hove er viktig. Hovelista er fremdeles representert i bystyret, og består av flere enn de som valgte å bryte ut etter valget – Hovelista er et parti den såkalte posisjonen er avhengig av for å få vedtatt et helhetlig budsjett for Arendal kommune nå i desember.

Hove er også mer enn camping på Hoveodden. For tiden presses innbyggerne på denne delen av øya på to flanker. Også Arendal Herregaards planer for utvikling av reiselivsvirksomheten påvirker de som bor her. Det er en sak som ikke har fått fullt så mye oppmerksomhet som Hove-spørsmålet i denne omgang. Det er en sterk beskjed når den delen av kommunen med flest innbyggerne og stemmeberettigede gir sin stemme til et helt nytt politisk initiativ som har sikring av Hove som frilufts- og naturområde høyt på agendaen.

Det har i år altså vært 200.000 turgåere på Hoveodden. De fleste kommer i bil. Det er ikke rart at innbyggerne på Tromøy og i nærområdene til de store planene er bekymret for hva fremtiden vil bringe.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 4 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.