LEDER: Klima-ungdommen ble konfirmert

STRANDRYDDERUKA: Forklaringen på at oppslutningen om strandrydding i arendalsområdet i helgen ikke var «dridgo», kan være ganske enkel. Foto: Esben Holm EskelundSTRANDRYDDERUKA: Forklaringen på at oppslutningen om strandrydding i arendalsområdet i helgen ikke var «dridgo», kan være ganske enkel. Foto: Esben Holm Eskelund

Det er egentlig ikke så underlig at klimafamiliene ikke strømmet til strandrydding i helgen.

I Agderposten kunne man søndag lese at miljøorganisasjoner gjerne skulle sett flere strandryddere ute i helgen. Ifølge artikkelen var det savn av engasjement etter dårlig oppslutning. Det fortsatt søppel i skjærgården, mens deltakerantallet for strandrydderuka gikk ned. I Aust-Agder var det i overkant av 500 som deltok i flere ryddeaksjoner. I samme artikkel uttales det at det generelt er vanskelig å holde oppe et engasjement.

For få uker siden streiket skoleelever i Arendal for klimaet. Med eller uten velsignelse hjemmefra troppet hundrevis av skoleungdom, og noen skolebarn, opp i sentrumsgatene for å protestere til fordel for klima og miljø. På Tromøy var det noen som benyttet streiken til å gjøre noe med det faktiske problemet, nemlig å gå ut for å rydde. Det er også en god del av oss, som faktisk rydder når vi er ute på tur sånn ellers i året.

Det skulle ha tatt seg ut om klimaungdommen hadde streiket på sine egne konfirmasjonsdager, og i stedet lagt selskapet til skjærgården med hver sin søppelpose. For vårt områdes del kan konfirmasjonsseremonier være en stor del av forklaringen på at folk ikke strømmet til i hopetall for å delta på strandryddingsaktivitetene. Den første helgen i mai måned er tradisjonelt en tid hvor det foregår konfirmasjoner. Både lørdag og søndag var det et stort antall slike arrangementer i vår kommune.

For hver «klimakonfirmant» er det minst et par voksne, og kanskje noen søsken. I tillegg kommer besteforeldre, tanter, onkler, kusiner, fettere, venner og bekjente. De blir invitert i selskap, og fokuset ligger da på helt andre saker enn å redde miljøet. For konfirmantene handler det litt om tro, men sannsynligvis mest om å få høyest mulig sluttsum i regnskapet når gjestene har dratt hjem.

I konfirmasjonshelgen er det kapitalismen som vipper vektskålen.

Det er prisverdig, nødvendig og viktig at organisasjoner setter i gang slike store arrangementer som strandrydderuka og strandrydderdagen er. Men det hadde kanskje vært lurt å sjekke at folk flest faktisk har en fair mulighet til å være med.

 

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 6 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.