LEDER: Knubben-prosjektet er spennende

KNUBBEN: Planene for et nytt sjøbad og aktivitetssenter på Knubben kan gå både rett hjem og rett vest. Men etter mottakelsen å dømme kan det lykkes initiativtakerne å få til sine visjoner. Snøhetta/ Aestetica StudiosKNUBBEN: Planene for et nytt sjøbad og aktivitetssenter på Knubben kan gå både rett hjem og rett vest. Men etter mottakelsen å dømme kan det lykkes initiativtakerne å få til sine visjoner. Snøhetta/ Aestetica Studios

Planene for Knubben kan gå rett hjem eller rett vest.

I forrige uke ble Arendal og i bunn og grunn hele arktitektverdenen presentert for Snøhetta-illustrasjoner av beste klasse. Det historiske, men forfalne og nedslitte badehuset Knubben, som hadde sin storhetstid på 1930- og 1940-tallet kan få sin renessanse. Men i en mer storslagen versjon, ettersom arkitektene mener at en av årsaken til at Knubben mistet sin interesse er fordi fasilitetene var for små allerede den gang.

Det er jo ikke vanskelig å forestille seg, ettersom badehuset i praksis fyller hele den lille holmen og litt til.

Bak de nye planene om utvikling av Knubben til å bli et sjøbad og aktivitetssenter, med amfi og plass til 700 publikummere står en stiftelse som vil være veldig avhengige av å kunne finansiere gildet uten kommunale økonomiske bidrag. I lys av dagens elendige kommuneøkonomi vil det være uansvarlig av Arendal kommune å legge inn penger i et slikt prosjekt. Godt må det da være for initiativtakerne på lanseringen å høre positive signaler fra fylkesordfører Arne Thomassen (H) om at Knubben passer rett inn i regionplan Agder 2030.

Men noen svømmetak lenger vest ligger det et eksempel på at det kan bli vanskelig å få gjennomført en omregulering og oppskalering av Knubben på det nivået det tegnes et bilde av. De som husker historien kjenner til at det var langt ifra bare lett for Ole G. Ottersland å få med seg politikerne på en fornyelse av bygningsmassen på Jomfruholmen. Havner Knubben-prosjektet i en slik politisk dragkamp mellom fornyelse og historisk konservering kan det bli en krevende affære å gjennomføre innen 2024. Det gamle huset på Jomfruholmen står fortsatt.

En smart løsning for å få badegjester og andre besøkende ut på fremtidens Knubben er ferjeforbindelse. Ferjer går det allerede mellom Hisøy, sentrum og Tromøy. Ferja trenger bare å svinge innom Knubben, og så har man løst transportutfordringen på beste vis. En slik forbindelse kunne jo også være gull for seilforeningen i Arendal. Adkomst og tilgang er jo et av argumentene som er brukt for å flytte deler av seilervirksomheten fra Seilerhytta til Hoveodden. Et seilsportsenter med rutebåttilknytning på byfjorden ville gjort tilbudet langt mer tilgjengelig enn å plassere det på en strand på en øy med utfordringer når det kommer til fornuftig kollektivtransport.

Under presentasjonen av Knubben-prosjektet i forrige uke var det flere nasjonale teater- og kulturpersonligheter som i videopresentasjoner fortalte at de gjerne ser at en slik scene, formet som et svaberg i Galtesund ser dagens lys. Det vil kunne bli en imponerende utendørsscene både for konserter og teateroppsetninger.

Knubben-prosjektet er spennende. Det skal bli interessant å se mer detaljerte planer etter hvert, om det for initiativtakerne er mulig å stable det økonomiske grunnlaget på beina. Prislappen for å realisere en revitalisering av Knubben er antydet opp mot 150 millioner kroner. Etter mottakelsen å dømme bør det være innenfor rekkevidde å klare.

 

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 3 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.