Matsvinn er et ord mange kjenner til. Hver eneste dag kastes det mat, som til slutt blir til enorme mengder avfall. Blir du en smartere søppelkaster kan du spare tilsvarende en sydentur for hele familien i løpet av ti år.
Helt garantert skjer det hver dag også på Tromøy. Det meste av matavfallet havner i de grønne posene og blir fraktet til Heftingsdalen en gang i uka. Der går matavfallet inn i en prosess, som ender i næringsrik kompostjord. Ikke så galt at det ikke er godt for noe. Men det kan bli bedre.
Faktisk mye bedre. Mange av oss på Tromøy har plass på egen eiendom til å kompostere på egenhånd. Med riktig og godkjent utstyr er det penger å spare. Om husholdningene komposterer selv gir Agder Renovasjon avslag på renovasjonsgebyret på over 800 kroner i året. Regnestykket er enkelt. I løpet av ti år kan en enkelt husholdning på Tromøy spare 8.000 kroner på å lage sin egen jord. Minst.
Fordelene er i flertall. Ved å kompostere selv er det ikke lenger behov for å kjøre til Plantasjen for å kjøpe sekker med utskjelt, klimagassdrivende torv hver vår for at hageplantene skal bli passelig lykkelige. Turen til Heftingdalen for å kjøpe tilbake ditt eget matavfall i en annen utgave blir også overflødig. Til sammen er det penger spart i lavere slitasje på bil, mindre drivstoff og mindre utslipp totalt sett.
Les også: LEDER: Derfor er Geita nødvendig
Begynner «standardhusstandene» å bli enda mer bevisste egen søppelhåndtering kan de totale renovasjonsutgiftene bli enda lavere. Om du komposterer selv blir abonnementsgebyret rett over 400 kroner i året. Sorterer du restavfallet smartere, slik at du bare trenger et miniabonnement, blir restavfallsgebyret halvert i tillegg. Da betaler du i underkant av 1.900 kroner i året i stedet for 4.180 kroner for at Agder Renovasjon tar med seg alt restavfallet ditt hver tredje uke.
I løpet av en tiårsperiode er det altså mulig å spare rundt 30.000 kroner på å kaste søppel smart og samtidig lage egen jord. 8.000 kroner på egen kompost og 22.000 kroner på at du er mer bevisst på du kaster som restavfall. Hver liter du slenger i restavfallsdunken koster deg ca. 21 kroner. Det er langt dyrere enn å kjøpe diesel og bensin, målt i literpris.
Ifølge tall Lokalavisen Geita har fått fra Agder Renovasjon er det 114 husstander på Tromøy som lager kompost av matavfallet sitt. Det er få, med tanke på at det er rett over 2.000 husstander på øya. I hele Arendal kommune lager 738 husstander kompost av egne matrester. Det hadde vært gøy om tallet for Tromøy er høyere ved utgangen av dette året.
Det lukter så vondt. Det er så stress. Grunnene for å la være er mange. Det er lett å hive matavfallet i dunken og vente på at søppelbilen gjør resten. For sarte neser kan det være en utfordring å åpne lokket på varmkompostbingen om prosessen ikke er helt i riktig gjenge. Det finnes alternativer. Lokalavisen Geita skriver denne uke om «kompostambassadøren» Pascale Coutanceau på Lofstad. Hun sverger til Bokashi-kompostering. Det skal være tilnærmet luktfritt og egnet selv for mindre husholdninger.
Det viktige er egentlig ikke metoden. Det viktige er at innbyggerne på øya tenker litt smartere rundt eget avfall. Da er det penger å spare. I tillegg gir det stort innskudd på kontoen for god samvittighet.