Forsøpling av verdens hav angår i aller høyeste grad også oss lokalt.
Selv om TV-aksjonen i år går til WWF og organisasjonens prosjekter for å rydde plast i havet i Sørøst-Asia, angår problemet også oss lokalt. Tromøy er omsluttet av hav og fjorder, og hvordan ville det ikke sett ut om det var vår kyst som ble tilsvarende forsøplet. De fleste av oss ergrer oss når vi finner søppel, plastikk og annet rask når vi er ute i våre fantastiske kystområder.
Men vi er relativt flinke til å rydde opp og vi har gode renovasjonsløsninger – systemer for å håndtere søppelet. Stort sett da, når ikke vi selv gir naturen egne bidrag gjennom bilvinduet eller over båtripa. Ute av syne, ute av sinn, er det nok noen som tenker om akkurat det. Du kan være ganske sikker på at ditt avfall enten langs veikanten eller på sjøen vil drive i land, eller kanskje synke ned og gi et dødelig måltid til dyr og organismer.
Mange steder i verden er manglende og mangelfulle avfallssystemer et stort problem, og søppel havner til slutt ut i de store havene og driver rundt. Det påvirker økosystemene svært negativt, for konsekvensene er langt større enn at det visuelt ikke er pent å se på.
Gjennom årets TV-aksjon har Verdens Naturfond som mål å forbedre avfallssystemer for mer enn 900.000 mennesker i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand. Målet er en reduksjon i utslipp av plast til elver og hav med 7.000 tonn hvert år. Søppel som i dag havner i naturen skal i stedet samles inn og resirkuleres, plastbruken skal reduseres og WWF vil jobbe for at de som tar beslutninger skal forplikte seg til å nå naturfondets mål om null plast på avveier innen ti år.
Normalt pleier tromøyfolk med stor glede å delta i innsamlingen ved å gå fra dør til dør med innsamlingsbøsser. På grunn av koronasituasjonen er ikke det mulig i år, men i stedet oppfordres alle til å registrere seg som digitale bøssebærere på blimed.no, dele bøssa i dine digitale nettverk og samle inn på den måten. Mens du lar bøssa gjøre jobben på egenhånd, kan du nyte turen.
Selv om du ikke kan gå med bøsse på dørene i år, er det jo faktisk fullt mulig å ta meg seg noe å samle i og legge søndagsturen 18. oktober ut langs tromøykysten. Tar du med deg søppelet du garantert kommer til å finne, gjør du i tillegg en viktig innsats i ditt eget lokalmiljø.
Også Lokalavisen Geita støtter årets TV-aksjon. Av alle nye helårsabonnementer som opprettes i perioden frem til 31. oktober går 100 kroner til formålet. Man kan også støtte innsamlingsaksjonen gjennom å gi et valgfritt beløp via Lokalavisen Geita sin bøsse, som du finner her.