Sist oppdatert kl. 16:25 28. mai 2019
«Vi er dypt takknemlige for å ha hatt ei slik foregangskvinne blant oss» skriver Venstre-leder Trine Skei Grande og bystyrerepresentant Cathrine Høyesen Hall (V) i minneordet over Signe Marie Stray Ryssdal.
Signe Marie Stray Ryssdal døde 18. mai i år, nesten 95 år gammel. Hun var en pionér på mange felt, som den tredje kvinnen i Norge som blei høyesterettsadvokat (1960). Hun var også en av de viktigste forkjemperne og tilretteleggerne for odelsloven som etter mange års kamp gir like rettigheter til jenter og gutter.
Hun fulgte i foreldrenes spor og utdanna seg til jurist. Og Signe Marie Stray Ryssdal brukte den juridiske bakgrunnen grundig både som dommerfullmektig, egen advokatpraksis og ved domstolen i Haag, før hun blei sosialrådmann i Oslo fra 1972 til 1983. Typisk for henne var at hun som sosialrådmann fikk gjennomslag for enerom på sykehjem. Fra 1983 til hun blei pensjonist i 1994 var hun en meget populær, grundig og respektert fylkesmann i heimfylket Aust-Agder.
I Venstre var hun en av de viktigste i arbeidet for sosiale rettigheter og for menneskerettigheter. Hun var medlem av Oslo bystyre i mange år, og også varamedlem til Stortinget for Helge Seip og Olaf Kortner 1965-1973. Stray Ryssdal var engasjert i mange likestillingsspørsmål. I tillegg til modernisering av odelsloven, kjempet hun for full barnehagedekning i en tid da mange mente at barn under fem år ikke burde gå i barnehage.
Utnevnt av regjeringen var hun leder av Rikstrygdeverkets styre og Statens Eldreråd. Hun engasjerte seg også i frivillig organisasjonsliv og yrkesorganisasjoner. Stray Ryssdal satt i styret i Oslo krets av Den Norske Advokatforening Oslo krets 1964–71, var aktiv i Norske Kvinnelige Akademikeres Landsforbund og Norske Kvinners Nasjonalråd. Hun var i mange år styremedlem i Dagbladet og medlem av representantskapet i Kreditkassen.
For den imponerende samfunnsinnsatsen ble hun hedret med kommandørkorset av St. Olavs orden.
Under Arendalsuka sommeren 2018 fikk vi besøke Signe Marie Ryssdal i hennes hjem Sofienlund på Tromøy, en eiendom hun også har åpnet for store lokale kulturarrangementer. Da møtte vi en ungdom på 94 år, med sterkt engasjement for de svake i samfunnet og for likestilling på alle felt. Hun var frisk og oppegående helt til det siste. Vi er dypt takknemlige for å ha hatt ei slik foregangskvinne blant oss.
Signe Marie Stray Ryssdal etterlater seg tre barn, tre svigerbarn og ti barnebarn.
Fred over Signe Marie Stray Ryssdals minne.
Trine Skei Grande, leder i Venstre, og Cathrine Høyesen Hall, bystyremedlem i Arendal