SYNSPUNKT: – Vi bor egentlig på en havklode, ikke en jordklode

HAVKLODE: Den unge miljøagenten i Arendal minner om at mesteparten av jorden består av hav og at det er viktig å stanse forsøpling av verdens hav med plast. Illustrasjonsfoto: Gerd Altmann /PixabayHAVKLODE: Den unge miljøagenten i Arendal minner om at mesteparten av jorden består av hav og at det er viktig å stanse forsøpling av verdens hav med plast. Illustrasjonsfoto: Gerd Altmann /Pixabay

Sist oppdatert kl. 10:51 16. oktober 2020

– Jordens overflate inneholder 70 prosent hav, så egentlig bor vi på en havklode og ikke en jordklode, skriver lederen for Miljøagentene i Arendal og oppfordrer til å støtte TV-aksjonen.

Leserinnlegg:

Vi elsker havet alle sammen. Det er fordi det er vakkert, det kjøler oss ned, gir oss frisk luft og det bor så mange fantastiske dyr der.

Havet er ikke bare bra fordi det ser pent ut, havet er kilden for halvparten av oksygenet på kloden, det gir oss masse mat og mat til alle skapningene som lever i det. Men vi mennesker ødelegger den matkilden når vi fortsetter å kaste søppel i havet, derfor synes jeg det er bra at pengene fra tv-aksjonen går til WWF som kjemper mot plast i havet.

Flere hundre forskere fra 40 land har skrevet under på et åpent brev, der de oppfordrer til en global handling for å beskytte hvaler fra utryddelse.
Ifølge brevet er mere enn halvdelen av alle arter i faresonen, særlig er to arter i kritisk fare for å utdø.

Arten Vaquita, er en hval som lever i Cortez havet ved Mexico. Den er sterkt utrydningstruet, og forskerne mener det bare er 10 hvaler igjen av denne arten i hele verden.
Forskerne er også veldig bekymret for hvalarten Nordkaperen som tilhører i den biologiske familien av retthvaler som kan bli atten meter lang og 100 tonn. Det finnes bare noen hundre igjen av hvalarten, Nordkaperen, og forskerne sier at denne arten vil utvilsomt også dø ut om vi ikke handler nå.

FNs naturpanel kom ut med en rapport som forklarer oss sammenhengen mellom menneskelig aktivitet og naturen gjennom de siste femti årene. Rapporten slår fast at flere arter er truet av utryddelse nå enn på noe annet tidspunkt i menneskehetens historie det.
Det finnes ca. 5,9 millioner ulike arter på denne kloden og mer enn en halv million er utrydningstruet fordi områdene forsvinner.

Så lenge det har vært liv på jorda har arter dødd ut på naturlig vis, men nå dør artene ut i rekordfart på grunn av oss mennesker. Vi kan godt late som vi er en havskillpadde og gjemme oss i skallet vårt når vi blir redde, men før eller siden må vi ut av skallet for å få frisk luft og mat.
Men det kan ikke dyrene, som lever i havet, for deres luft og mat er i havet og matfatet deres er fullt av plastsøppelet vårt.
Jordens overflate inneholder 70 prosent hav, så egentlig bor vi på en havklode og ikke en jordklode.

Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år og kun ni prosent plast resirkuleres. Det vil årets Tv-aksjon gjøre noe med. De vil fokusere på de mest kritiske områdene Indonesia, Vietnam, Fillipinene og Thailand.
Pengene fra Tv-aksjonen skal gå til å lage søppelstasjoner som den på Heftingsdalen, og lage flere av disse som skal hjelpe 900.000 mennesker. Det betyr at pengene skal gå til resirkulering av plast og søppel. Det er mange land som er så fattige at de ikke engang har råd til avfallsstasjoner, som kan resirkulere søppelet deres.

Jeg har hørt at det er trettito kommuner som ikke vil støtte tv-aksjonen i år, og det synes jeg er veldig dumt. Derfor er jeg utrolig stolt av min egen by Arendal som alltid stiller opp for Tv-aksjonen. For saken handler ikke om hvilket dyr vi må passe best på, at vi må velge mellom å enten passe på sauen, ulven eller fiskene i havet. Vi må heller finne ut av hvordan vi kan passe på alle sammen. Men på søndag handler det om havplast og det håper jeg at flest mulig vil bli med å støtte.

I år kan vi dessverre ikke gå på dørene til folk å spørre om penger til Tv-aksjonen. Derfor har vi Miljøagentene i Arendal laget en digital bøsse og det er det mange andre organisasjoner som også har gjort. Jeg håper mange vil gå inn på spleis.no og finne en digital bøsse som folk vil støtte.

Jeg er glad for hver eneste krone som går til dette prosjektet, fordi det er dere voksene som er våre rollemodeller. Vi barna er stolte av alle dere som har et ønske om å redde naturen, havet og dyrene som lever der. Deres ønske om å bevare skal føres videre av oss barna.

Bli med å støtte Tv-aksjonen, for det finnes faktisk et hav av muligheter!

Ole Christianio Samuelsen, 11 år
Leder for Miljøagentene i Arendal

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 4 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.